Τα νέα του ΕΚΚΕ
 • Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων
  Ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων (European Pillar of Social Rights), που βρίσκεται σε ισχύ από τον Νοέμβριο του 2017, έχει σκοπό να εξασφαλίσει στους πολίτες νέα και αποτελεσματικά δικαιώματα, με βάση 20 κύριες αρχές διαρθρωμένες σε τρεις κατηγορίες: 1.Ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στην αγορά εργασίας, 2. Δίκαιοι όροι εργασίας, 3. Κοινωνική προστασία και ένταξη

 • Ξεκινά ο 3ος κύκλος του ανοιχτού σεμιναρίου «Διαδρομές των Κοινωνικών Επιστημών στην Ελλάδα: Μνήμη και Ιστορία», με θέμα: Οι κοινωνικές επιστήμες στα χρόνια της μεταπολίτευσης: Οι νέοι ορίζοντες και το ΕΚΚΕ (1974-1996).
  Το σεμινάριο θα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη μεταξύ 6μμ-9μμ, στο ΕΚΚΕ Κρατίνου 9 & Αθηνάς στον 8ο όροφο . Εναρξη την Τετάρτη 6/3/2019 και λήξη την Τετάρτη 12/6/2019.

 • Έκθεση του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών (ΙΚΕ) "Πεπραγμένα 2017"
  Πραγμτοποιήθηκε η έκθεση πεπραγμένων του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών (ΙΚΕ) για το έτος 2017

 • Ο δεύτερος κύκλος του Σεμιναρίου ΕΚΚΕ: ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ με θέμα : Κοινωνικές Επιστήμες και στρατιωτική δικτατορία.
  Η τελευταία συνεδρία του Σεμιναρίου με θέμα «Κοινωνικές Επιστήμες και Στρατιωτική Δικτατορία» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 6 Ιουνίου και ώρα 18.00, στον 8ο όροφο του ΕΚΚΕ. Στο θέμα «Έρευνα και Δικτατορία» συνομιλούν μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας: Λεωνίδας Καλλιβρετάκης ( ΒΙΕ/ΕΙΕ), Μωυσής Κουρουζίδης (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών), Παναγιώτης Νούτσος (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Χριστίνα Οικονομοπούλου (Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur), Ιωάννα Παπαθανασίου (ΚΚΕΑ/ΕΚΚΕ), Μιράντα Τερζοπούλου (Ακαδημία Αθηνών), Ευγένιος Χατζούδης (Δημόκριτος), Γιώργος Χρόνης (ΕΛΚΕΘΕ).

 • Έκθεση του Ινστιτούτου κοινωνικών Έρευνών "Πεπραγμένα 2015-2016"
  Πραγματοποιήθηκε η έκθεση πεπραγμένων του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών 2015-2016

 • Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Στρατηγικές καταπολέμησης της αστεγίας και κοινωνικής στέγασης σε περιόδους ύφεσης»,
  Την Τετάρτη, 24.2.2016 διεξήχθη η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Στρατηγικές καταπολέμησης της αστεγίας και κοινωνικής στέγασης σε περιόδους ύφεσης», που διοργανώθηκε από το ΤΕΙ Αθήνας και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

 • Χαιρετισμός Προέδρου


  Σε περίοδο βαθειάς κρίσης είναι πρόδηλο πως η κοινωνική έρευνα οφείλει να συμβάλει στην κατανόηση των αιτιών και των συνεπειών των κοινωνικών προβλημάτων που παρουσιάζονται, ταυτόχρονα δε να επικουρεί στην αντιμετώπιση και την επίλυσή τους.

 • Ιστότοπος PIAAC

  Ο ιστότοπος του προγράμματος για τη Διεθνή Αποτίμηση των Ικανοτήτων των Ενηλίκων (PIAAC) είναι πλέον διαθέσιμος.

 • Έργο 2.1.α/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

  Ολοκλήρωση Έργου 2.1.α/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

 • Έργο 2.1.β/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

  Ολοκλήρωση Έργου 2.1.β/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

 • Έργο 4.1.α/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

  Ολοκλήρωση Έργου 4.1.α/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ. 

 • Έκδοση τόμου.

  Έκδοση τόμου: "Νέα φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός: Πολιτικές καταπολέμησης και καθιέρωση ενός ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος"
  Επιμέλεια: Διονύσης Μπαλούρδος και Μαρία Πετράκη
  Βουλή των Ελλήνων, Πρακτικά Ειδικής Συνεδρίας της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, 2012

 • Το Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας 2012

  Το  Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) σας ενημερώνει ότι εκδόθηκε το  «Το Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας 2012»

 • Tεύχος 136 της ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ


  Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του ΕΚΚΕ το ειδικό τεύχος 136 της ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ: Special issue. Contemporary social inequalitiesΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΚΚΕ, 12/6/2013
TEXT

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (EKKE)

                                                                                                                       
Κρατίνου 9 και Αθηνάς, Αθήνα,  Τ.Κ. 10552 ,  Τηλ.:  210 7491652,  210 7491614

Η παράνομη και πραξικοπηματική επιβολή της σιωπής στις συχνότητες της δημόσιας τηλεόρασης και  της δημόσιας ραδιοφωνίας συνοψίζουν με τον πλέον ευκρινή τρόπο το κυβερνητικό μοντέλο πολιτικής διαχείρισης της κρίσης: αυταρχισμός, αυθαιρεσία, απόσυρση του κράτους από την υποχρέωση προάσπισης και ενθάρρυνσης των δημόσιων φωνών και συσκότιση των διαδικασιών δημόσιου διαλόγου. Δύσκολα άλλωστε περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ανάμεσα στους λίγους που έσπευσαν να πανηγυρίσουν για τη σκοτεινή οθόνη της ΕΡΤ είναι οι μελανοχίτωνες της Χρυσής Αυγής.

Υπηρετώντας το χώρο της κοινωνικής έρευνας, ενός δημόσιου αγαθού που βρίσκεται ομοίως στο στόχαστρο της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής, γνωρίζουμε τη σημασία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης για την πληροφόρηση και την πρόσβαση στη γνώση των κοινωνικών ζητημάτων. Με την κατάργηση της ΕΡΤ πλήττεται το δικαίωμα της κοινωνίας για αντικειμενική, ανεξάρτητη και ποιοτική ενημέρωση. Εισάγεται ένας “νέος τρόπος” πολιτικής: σε μια κόλλα και ένα χαρτί, διαγράφεται η πολιτιστική, κοινωνική, πολιτική ιστορία μας, η ιστορία μέσα από τα μικρά και μεγάλα γεγονότα της χώρας μας, η ιστορία των ανθρώπων της, σε φωνή, ήχο και εικόνα…

Πιστεύουμε ότι δεν είναι πια η ώρα των γενικόλογων καταγγελιών και των δελτίων τύπου. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ και τους συγχαίρουμε για την πρώτη εκπομπή πραγματικά ελεύθερης δημόσιας τηλεόρασης που η ελληνική κοινωνία απολαμβάνει από τη στιγμή που σίγησε βίαια η φωνή των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, χάρη στην επιμονή και την αγωνιστικότητά τους. Χαιρετίζουμε την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας από την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ και επισημαίνουμε την ανάγκη περαιτέρω κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Πολιτικό και ηθικό χρέος κάθε δημοκράτη πολίτη είναι να πάρει μέρος ενεργά στην υπεράσπιση της δημοκρατικής νομιμότητας και της ελευθερίας της έκφρασης.

Ο Πρόεδρος                                Η Γραμματέας

Μιχάλης Πέτρου                            Κατερίνα Ηλιού

www.slidescenter.com