Τα νέα του ΕΚΚΕ
 • Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων
  Ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων (European Pillar of Social Rights), που βρίσκεται σε ισχύ από τον Νοέμβριο του 2017, έχει σκοπό να εξασφαλίσει στους πολίτες νέα και αποτελεσματικά δικαιώματα, με βάση 20 κύριες αρχές διαρθρωμένες σε τρεις κατηγορίες: 1.Ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στην αγορά εργασίας, 2. Δίκαιοι όροι εργασίας, 3. Κοινωνική προστασία και ένταξη

 • Ξεκινά ο 3ος κύκλος του ανοιχτού σεμιναρίου «Διαδρομές των Κοινωνικών Επιστημών στην Ελλάδα: Μνήμη και Ιστορία», με θέμα: Οι κοινωνικές επιστήμες στα χρόνια της μεταπολίτευσης: Οι νέοι ορίζοντες και το ΕΚΚΕ (1974-1996).
  Το σεμινάριο θα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη μεταξύ 6μμ-9μμ, στο ΕΚΚΕ Κρατίνου 9 & Αθηνάς στον 8ο όροφο . Εναρξη την Τετάρτη 6/3/2019 και λήξη την Τετάρτη 12/6/2019.

 • Έκθεση του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών (ΙΚΕ) "Πεπραγμένα 2017"
  Πραγμτοποιήθηκε η έκθεση πεπραγμένων του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών (ΙΚΕ) για το έτος 2017

 • Ο δεύτερος κύκλος του Σεμιναρίου ΕΚΚΕ: ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ με θέμα : Κοινωνικές Επιστήμες και στρατιωτική δικτατορία.
  Η τελευταία συνεδρία του Σεμιναρίου με θέμα «Κοινωνικές Επιστήμες και Στρατιωτική Δικτατορία» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 6 Ιουνίου και ώρα 18.00, στον 8ο όροφο του ΕΚΚΕ. Στο θέμα «Έρευνα και Δικτατορία» συνομιλούν μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας: Λεωνίδας Καλλιβρετάκης ( ΒΙΕ/ΕΙΕ), Μωυσής Κουρουζίδης (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών), Παναγιώτης Νούτσος (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Χριστίνα Οικονομοπούλου (Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur), Ιωάννα Παπαθανασίου (ΚΚΕΑ/ΕΚΚΕ), Μιράντα Τερζοπούλου (Ακαδημία Αθηνών), Ευγένιος Χατζούδης (Δημόκριτος), Γιώργος Χρόνης (ΕΛΚΕΘΕ).

 • Έκθεση του Ινστιτούτου κοινωνικών Έρευνών "Πεπραγμένα 2015-2016"
  Πραγματοποιήθηκε η έκθεση πεπραγμένων του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών 2015-2016

 • Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Στρατηγικές καταπολέμησης της αστεγίας και κοινωνικής στέγασης σε περιόδους ύφεσης»,
  Την Τετάρτη, 24.2.2016 διεξήχθη η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Στρατηγικές καταπολέμησης της αστεγίας και κοινωνικής στέγασης σε περιόδους ύφεσης», που διοργανώθηκε από το ΤΕΙ Αθήνας και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

 • Χαιρετισμός Προέδρου


  Σε περίοδο βαθειάς κρίσης είναι πρόδηλο πως η κοινωνική έρευνα οφείλει να συμβάλει στην κατανόηση των αιτιών και των συνεπειών των κοινωνικών προβλημάτων που παρουσιάζονται, ταυτόχρονα δε να επικουρεί στην αντιμετώπιση και την επίλυσή τους.

 • Ιστότοπος PIAAC

  Ο ιστότοπος του προγράμματος για τη Διεθνή Αποτίμηση των Ικανοτήτων των Ενηλίκων (PIAAC) είναι πλέον διαθέσιμος.

 • Έργο 2.1.α/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

  Ολοκλήρωση Έργου 2.1.α/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

 • Έργο 2.1.β/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

  Ολοκλήρωση Έργου 2.1.β/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

 • Έργο 4.1.α/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

  Ολοκλήρωση Έργου 4.1.α/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ. 

 • Έκδοση τόμου.

  Έκδοση τόμου: "Νέα φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός: Πολιτικές καταπολέμησης και καθιέρωση ενός ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος"
  Επιμέλεια: Διονύσης Μπαλούρδος και Μαρία Πετράκη
  Βουλή των Ελλήνων, Πρακτικά Ειδικής Συνεδρίας της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, 2012

 • Το Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας 2012

  Το  Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) σας ενημερώνει ότι εκδόθηκε το  «Το Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας 2012»

 • Tεύχος 136 της ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ


  Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του ΕΚΚΕ το ειδικό τεύχος 136 της ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ: Special issue. Contemporary social inequalitiesΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 23. 8.2012
TEXT

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

Κρατίνου 9 & Αθηνάς, 105 52, Αθήνα, Τηλ. 2107491707, 2107491651

Αθήνα, 23/8/2012

Προς
Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
Καθηγητή Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Κοιν.
Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Καθηγητή Θεόδωρο Παπαθεοδώρου.
Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Βασίλη Μάγκλαρη.


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η επιστροφή της αρμοδιότητας για την έρευνα και την ερευνητική πολιτική της χώρας στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, έπειτα από τη βραχύβια ανάθεσή της στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αναθάρρυνε τις προσδοκίες για την προώθηση του Ενιαίου Χώρου Έρευνας και Παιδείας που ήταν και παραμένει αίτημα και στόχος της ερευνητικής κοινότητας.

Δυστυχώς ωστόσο, της θετικής αυτής εξέλιξης προηγήθηκε, στο διάστημα που μεσολάβησε, η απόφαση υπαγωγής τεσσάρων εποπτευόμενων από τη ΓΓΕΤ ερευνητικών κέντρων στο εξαγγελθέν από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σχέδιο συγχωνεύσεων και καταργήσεων είκοσι ενός φορέων του Δημοσίου. Πρόκειται για μία βεβιασμένη και ανορθολογική πολιτική απόφαση η οποία, όπως έχουμε επισημάνει:

α. Παραβιάζει το ειδικό θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και στέλνει στον κάλαθο των αχρήστων τη σχετική δημόσια διαβούλευση που έχει προηγηθεί, καθώς τα συγκεκριμένα ερευνητικά κέντρα αποσπώνται από τον συνολικό ερευνητικό ιστό και τοποθετούνται μαζί με άλλους φορείς, όπως ενδεικτικά ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης και τα Κεφάλαια Αποζημίωσης Φορτοεκφορτωτών, σε έναν ετερόκλητο κατάλογο συγχωνεύσεων και καταργήσεων, με αδιαφανή και σε κάθε περίπτωση εξω-επιστημονικά κριτήρια.

β. Στην περίπτωση της κατάργησης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών και της συγχώνευσής του με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, προχωρά στη διάλυση του μοναδικού δημόσιου φορέα κοινωνικής έρευνας στην Ελλάδα, με μακρόχρονη συνεισφορά στις κοινωνικές επιστήμες και διεθνή αναγνώριση. Η υπαγωγή του ΕΚΚΕ σε ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, όπως το ΕΙΕ, καταστρατηγεί τη συνταγματική επιταγή σύμφωνα με την οποία η έρευνα αποτελεί «υποχρέωση του Κράτους» και εγείρει μείζονες προβληματισμούς ως προς την προαγωγή και τη βιωσιμότητα της ανεξάρτητης κοινωνικής έρευνας στο μέλλον.

γ. Ταυτόχρονα, με την υπαγωγή του ΕΚΚΕ σε ένα νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και ανησυχίες σχετικά με την προστασία και αξιοποίηση της πλούσιας ερευνητικής παράδοσης και υποδομής που έχει αναπτύξει, τις διαχειριστικές δυσχέρειες που θα επιφέρει στο τρέχον ερευνητικό έργο που αφορά την εκτέλεση πληθώρας εθνικών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων.

δ. Δεν επιφέρει κανένα οικονομικό όφελος και αντιθέτως παραγνωρίζει τη μέχρι σήμερα άριστη οικονομική διαχείριση του ΕΚΚΕ που επέφερε σημαντική μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά την τελευταία πενταετία και καθιστά επισφαλή τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα του προσωπικού του.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Απευθυνόμαστε σε εσάς καλώντας σας να προασπιστείτε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας τη συνοχή του χώρου της Παιδείας και της Έρευνας που δεν μπορεί να κατατέμνεται από συγκυριακές σκοπιμότητες και πρόχειρους σχεδιασμούς. Σας καλούμε, με την ευαισθησία του πανεπιστημιακού δασκάλου, να αποτρέψετε τη διάλυση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών και να περιφρουρήσετε την ανεξαρτησία και την αυτοτέλεια της κοινωνικής έρευνας σε μια κρίσιμη περίοδο για τον κοινωνικό της ιστό της χώρας.

Θεωρώντας ότι τα προαναφερόμενα αποτελούν ζητήματα ανοιχτού διαλόγου και όχι αυθαίρετης διοικητικής πράξης, αιτούμαστε άμεση συνάντησή μαζί σας.

Για το ΔΣ του Συλλόγου Προσωπικού ΕΚΚΕ

Η Πρόεδρος             Ο Γραμματέας

 

 

Αικατερίνη Σάββα         Γιώργος Κανδύλης


www.slidescenter.com