Τα νέα του ΕΚΚΕ
 • Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων
  Ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων (European Pillar of Social Rights), που βρίσκεται σε ισχύ από τον Νοέμβριο του 2017, έχει σκοπό να εξασφαλίσει στους πολίτες νέα και αποτελεσματικά δικαιώματα, με βάση 20 κύριες αρχές διαρθρωμένες σε τρεις κατηγορίες: 1.Ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στην αγορά εργασίας, 2. Δίκαιοι όροι εργασίας, 3. Κοινωνική προστασία και ένταξη

 • Ξεκινά ο 3ος κύκλος του ανοιχτού σεμιναρίου «Διαδρομές των Κοινωνικών Επιστημών στην Ελλάδα: Μνήμη και Ιστορία», με θέμα: Οι κοινωνικές επιστήμες στα χρόνια της μεταπολίτευσης: Οι νέοι ορίζοντες και το ΕΚΚΕ (1974-1996).
  Το σεμινάριο θα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη μεταξύ 6μμ-9μμ, στο ΕΚΚΕ Κρατίνου 9 & Αθηνάς στον 8ο όροφο . Εναρξη την Τετάρτη 6/3/2019 και λήξη την Τετάρτη 12/6/2019.

 • Έκθεση του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών (ΙΚΕ) "Πεπραγμένα 2017"
  Πραγμτοποιήθηκε η έκθεση πεπραγμένων του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών (ΙΚΕ) για το έτος 2017

 • Ο δεύτερος κύκλος του Σεμιναρίου ΕΚΚΕ: ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ με θέμα : Κοινωνικές Επιστήμες και στρατιωτική δικτατορία.
  Η τελευταία συνεδρία του Σεμιναρίου με θέμα «Κοινωνικές Επιστήμες και Στρατιωτική Δικτατορία» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 6 Ιουνίου και ώρα 18.00, στον 8ο όροφο του ΕΚΚΕ. Στο θέμα «Έρευνα και Δικτατορία» συνομιλούν μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας: Λεωνίδας Καλλιβρετάκης ( ΒΙΕ/ΕΙΕ), Μωυσής Κουρουζίδης (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών), Παναγιώτης Νούτσος (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Χριστίνα Οικονομοπούλου (Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur), Ιωάννα Παπαθανασίου (ΚΚΕΑ/ΕΚΚΕ), Μιράντα Τερζοπούλου (Ακαδημία Αθηνών), Ευγένιος Χατζούδης (Δημόκριτος), Γιώργος Χρόνης (ΕΛΚΕΘΕ).

 • Έκθεση του Ινστιτούτου κοινωνικών Έρευνών "Πεπραγμένα 2015-2016"
  Πραγματοποιήθηκε η έκθεση πεπραγμένων του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών 2015-2016

 • Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Στρατηγικές καταπολέμησης της αστεγίας και κοινωνικής στέγασης σε περιόδους ύφεσης»,
  Την Τετάρτη, 24.2.2016 διεξήχθη η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Στρατηγικές καταπολέμησης της αστεγίας και κοινωνικής στέγασης σε περιόδους ύφεσης», που διοργανώθηκε από το ΤΕΙ Αθήνας και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

 • Χαιρετισμός Προέδρου


  Σε περίοδο βαθειάς κρίσης είναι πρόδηλο πως η κοινωνική έρευνα οφείλει να συμβάλει στην κατανόηση των αιτιών και των συνεπειών των κοινωνικών προβλημάτων που παρουσιάζονται, ταυτόχρονα δε να επικουρεί στην αντιμετώπιση και την επίλυσή τους.

 • Ιστότοπος PIAAC

  Ο ιστότοπος του προγράμματος για τη Διεθνή Αποτίμηση των Ικανοτήτων των Ενηλίκων (PIAAC) είναι πλέον διαθέσιμος.

 • Έργο 2.1.α/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

  Ολοκλήρωση Έργου 2.1.α/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

 • Έργο 2.1.β/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

  Ολοκλήρωση Έργου 2.1.β/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

 • Έργο 4.1.α/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

  Ολοκλήρωση Έργου 4.1.α/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ. 

 • Έκδοση τόμου.

  Έκδοση τόμου: "Νέα φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός: Πολιτικές καταπολέμησης και καθιέρωση ενός ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος"
  Επιμέλεια: Διονύσης Μπαλούρδος και Μαρία Πετράκη
  Βουλή των Ελλήνων, Πρακτικά Ειδικής Συνεδρίας της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, 2012

 • Το Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας 2012

  Το  Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) σας ενημερώνει ότι εκδόθηκε το  «Το Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας 2012»

 • Tεύχος 136 της ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ


  Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του ΕΚΚΕ το ειδικό τεύχος 136 της ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ: Special issue. Contemporary social inequalitiesΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΒΟΥΛΗΣ 2.8.12
TEXT

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (EKKE)

Κρατίνου 9 και Αθηνάς, Αθήνα, Τ.Κ. 10552 , Τηλ. Κέντρο: 210 7491707, 210 7491651

Aθήνα, 2.8.2012

Προς τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης

Θέμα: Κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών μέσω συγχώνευσης

Αξιότιμα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης

Αποτελεί ανορθολογική επιλογή.
Τη στιγμή που η ανεργία μαστίζει τους νέους, που η φτώχεια, η απόγνωση και οι αυτοκτονίες εξαπλώνονται στην κοινωνία, που απειλείται σοβαρά η κοινωνική συνοχή, η Κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει μέσω συγχώνευσης (Δελτίο Tύπου 24/07/2012) τον καταξιωμένο εθνικό ερευνητικό φορέα ?το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών? που επί 53 ολόκληρα χρόνια μελετάει συστηματικά, έγκυρα και εμπεριστατωμένα τα κοινωνικά τεκταινόμενα και είναι, ως εκ της αποστολής του, αρωγός της πολιτείας.

Αποτελεί θλιβερή οπισθοδρόμηση.
Το 1959 η μεταπολεμική Ελλάδα, με παρότρυνση και στήριξη της UNESCO, προκειμένου να ανορθωθεί από τις καταστροφικές συνέπειες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ιδρύει Κέντρο για την κοινωνική έρευνα. Το 2012 ?53 χρόνια μετά? εν μέσω σοβαρότατης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, στο όνομα ενός ανορθολογικού «εξορθολογισμού» και μιας ανύπαρκτης ή και μηδενικής εξοικονόμησης πόρων θυσιάζει το μοναδικό, εξειδικευμένο και καταξιωμένο αυτό Κέντρο.

Αποτελεί θεσμική εκτροπή.
Η Κυβέρνηση επιχειρεί να το καταργήσει αιφνιδιαστικά, με συνοπτικές και παράτυπες διαδικασίες, εν μέσω καλοκαιριού, για να μην προλάβουν να αντιδράσουν έγκαιρα η ακαδημαϊκή κοινότητα και η ελληνική κοινωνία. Παρακάμπτοντας το ειδικό θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα, τις προβλεπόμενες σε αυτό διαδικασίες αξιολόγησης των ερευνητικών κέντρων αλλά και συγχώνευσής τους και αποκόπτοντάς τα από τον ερευνητικό ιστό, εντάσσει ερευνητικά κέντρα σε έναν γενικό κατάλογο φορέων του Δημοσίου και εμπιστεύεται την αξιολόγησή τους σε επιτροπές διοικητικών υπαλλήλων που καμμία σχέση δεν έχουν με το χώρο της έρευνας και της επιστήμης.

Όπως στο παρελθόν υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα για την τότε επαπειλούμενη κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών έτσι και σήμερα υπάρχουν ανάλογες αντιδράσεις από όσους είναι κατεξοχήν αρμόδιοι να γνωρίζουν τη σημαντική επιστημονική συνεισφορά του Κέντρου.

Αξιότιμα μέλη της επιτροπής,

Πολύ σύντομα θα κληθείτε να γνωμοδοτήσετε για την επικείμενη κατάργηση μέσω «συγχώνευσης» του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών η οποία θα σημάνει την αρχή του τέλους της κοινωνικής έρευνας στη χώρα .
Οι παλαιότεροι από εσάς γνωρίζουν το σημαντικό και πολύπλευρο ερευνητικό έργο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, το οποίο βρίσκεται κατατεθειμένο στη βιβλιοθήκη της Βουλής και το οποίο πολλοί συνάδελφοι σας έχουν, σε πλείστες όσες περιστάσεις, συμβουλευτεί και επικαλεστεί προκειμένου να τεκμηριώσουν απόψεις τους που έχουν εκθέσει κατά τη συζήτηση νομοσχεδίων.
Την κρίσιμη αυτή στιγμή εκ των πραγμάτων καλείστε να αναλάβετε μέρος της ευθύνης για την κατ' ουσίαν κατάργηση μέσω της προτεινόμενης συγχώνευσης του μοναδικού εθνικού κέντρου για την κοινωνική έρευνα.

Θα συναινέσετε στην, μέσω συγχώνευσης, κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, του μοναδικού κέντρου κοινωνικής έρευνας της χώρας του οποίου βασικά στοιχεία της ταυτότητάς είναι η μακρά ιστορία, η σημαντική συνεισφορά στην κοινωνική έρευνα, η διεθνής φήμη και η αδιαμφισβήτητη αξιοπιστία;

Θα συναινέσετε, στη μη εφαρμογή των ειδικών διατάξεων του θεσμικού πλαισίου για την έρευνα και στην εξάρτηση της μελλοντικής πορείας ορισμένων ερευνητικών κέντρων από διαδικασίες γενικότερων διοικητικών μεταρρυθμίσεων ξένων προς το χώρο της έρευνας;

Αυτή την κρίσιμη εποχή θα συναινέσετε στο να στερηθεί η ελληνική κοινωνία έναν καταξιωμένο ερευνητικό θεσμό που μελετά αδιαλείπτως και με επιστημονικό κύρος τα κοινωνικά ζητήματα, και που επιβάλλεται να συνεχίσει να την εκπροσωπεί διεθνώς;

Θα συναινέσετε στη χάραξη δημόσιων πολιτικών χωρίς γνώση των αναγκών της κοινωνίας;

Θα συναινέσετε στην ανάπτυξη της χώρας χωρίς κοινωνική αυτογνωσία;
Η ανησυχία για τα εργασιακά μας δικαιώματα υποχωρεί μπροστά στην ανησυχία για το μέλλον της κοινωνικής έρευνας στην Ελλάδα και μάλιστα σε εποχές που τα κοινωνικά προβλήματα διαρκώς οξύνονται
Κάνουμε έκκληση σε σας να μη γνωμοδοτήσετε υπέρ της κατάργησης του ΕΚΚΕ μέσω «συγχώνευσης».


To ΔΣ του Συλλόγου Προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών


www.slidescenter.com