Τα νέα του ΕΚΚΕ
 • Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων
  Ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων (European Pillar of Social Rights), που βρίσκεται σε ισχύ από τον Νοέμβριο του 2017, έχει σκοπό να εξασφαλίσει στους πολίτες νέα και αποτελεσματικά δικαιώματα, με βάση 20 κύριες αρχές διαρθρωμένες σε τρεις κατηγορίες: 1.Ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στην αγορά εργασίας, 2. Δίκαιοι όροι εργασίας, 3. Κοινωνική προστασία και ένταξη

 • Ξεκινά ο 3ος κύκλος του ανοιχτού σεμιναρίου «Διαδρομές των Κοινωνικών Επιστημών στην Ελλάδα: Μνήμη και Ιστορία», με θέμα: Οι κοινωνικές επιστήμες στα χρόνια της μεταπολίτευσης: Οι νέοι ορίζοντες και το ΕΚΚΕ (1974-1996).
  Το σεμινάριο θα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη μεταξύ 6μμ-9μμ, στο ΕΚΚΕ Κρατίνου 9 & Αθηνάς στον 8ο όροφο . Εναρξη την Τετάρτη 6/3/2019 και λήξη την Τετάρτη 12/6/2019.

 • Έκθεση του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών (ΙΚΕ) "Πεπραγμένα 2017"
  Πραγμτοποιήθηκε η έκθεση πεπραγμένων του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών (ΙΚΕ) για το έτος 2017

 • Ο δεύτερος κύκλος του Σεμιναρίου ΕΚΚΕ: ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ με θέμα : Κοινωνικές Επιστήμες και στρατιωτική δικτατορία.
  Η τελευταία συνεδρία του Σεμιναρίου με θέμα «Κοινωνικές Επιστήμες και Στρατιωτική Δικτατορία» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 6 Ιουνίου και ώρα 18.00, στον 8ο όροφο του ΕΚΚΕ. Στο θέμα «Έρευνα και Δικτατορία» συνομιλούν μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας: Λεωνίδας Καλλιβρετάκης ( ΒΙΕ/ΕΙΕ), Μωυσής Κουρουζίδης (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών), Παναγιώτης Νούτσος (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Χριστίνα Οικονομοπούλου (Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur), Ιωάννα Παπαθανασίου (ΚΚΕΑ/ΕΚΚΕ), Μιράντα Τερζοπούλου (Ακαδημία Αθηνών), Ευγένιος Χατζούδης (Δημόκριτος), Γιώργος Χρόνης (ΕΛΚΕΘΕ).

 • Έκθεση του Ινστιτούτου κοινωνικών Έρευνών "Πεπραγμένα 2015-2016"
  Πραγματοποιήθηκε η έκθεση πεπραγμένων του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών 2015-2016

 • Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Στρατηγικές καταπολέμησης της αστεγίας και κοινωνικής στέγασης σε περιόδους ύφεσης»,
  Την Τετάρτη, 24.2.2016 διεξήχθη η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Στρατηγικές καταπολέμησης της αστεγίας και κοινωνικής στέγασης σε περιόδους ύφεσης», που διοργανώθηκε από το ΤΕΙ Αθήνας και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

 • Χαιρετισμός Προέδρου


  Σε περίοδο βαθειάς κρίσης είναι πρόδηλο πως η κοινωνική έρευνα οφείλει να συμβάλει στην κατανόηση των αιτιών και των συνεπειών των κοινωνικών προβλημάτων που παρουσιάζονται, ταυτόχρονα δε να επικουρεί στην αντιμετώπιση και την επίλυσή τους.

 • Ιστότοπος PIAAC

  Ο ιστότοπος του προγράμματος για τη Διεθνή Αποτίμηση των Ικανοτήτων των Ενηλίκων (PIAAC) είναι πλέον διαθέσιμος.

 • Έργο 2.1.α/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

  Ολοκλήρωση Έργου 2.1.α/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

 • Έργο 2.1.β/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

  Ολοκλήρωση Έργου 2.1.β/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

 • Έργο 4.1.α/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

  Ολοκλήρωση Έργου 4.1.α/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ. 

 • Έκδοση τόμου.

  Έκδοση τόμου: "Νέα φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός: Πολιτικές καταπολέμησης και καθιέρωση ενός ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος"
  Επιμέλεια: Διονύσης Μπαλούρδος και Μαρία Πετράκη
  Βουλή των Ελλήνων, Πρακτικά Ειδικής Συνεδρίας της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, 2012

 • Το Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας 2012

  Το  Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) σας ενημερώνει ότι εκδόθηκε το  «Το Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας 2012»

 • Tεύχος 136 της ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ


  Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του ΕΚΚΕ το ειδικό τεύχος 136 της ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ: Special issue. Contemporary social inequalitiesΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 30.7.2012
TEXT

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (EKKE)


Κρατίνου 9 και Αθηνάς, Αθήνα, Τ.Κ. 10552 , Τηλ. Κέντρο: 210 7491707, 210 7491651


Αθήνα 30/7/2012


Προς
Τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης κύριο Αντώνη Σαμαρά

Κοινοποίηση:
Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριο Κάρολο Παπούλια
Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κύριο Ευάγγελο Βενιζέλο
Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κύριο Φώτη Κουβέλη
Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κύριο Αντώνη Μανιτάκη
Υπουργό Ανάπτυξης κύριο Κωστή Χατζηδάκη
Υπουργό Παιδείας κύριο Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο
Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κύριο Μανούσο Βολουδάκη
Γενικό Γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας κύριο Βασίλη Μάγκλαρη
Τον Πρόεδρο του ΕΣΕΤ κύριο Σταμάτη Κριμιζή και τα μέλη του ΕΣΕΤ Kevin Featherstone και Μιχαήλ Χαλιάσο
Τα μέλη του ΤΕΣ Κοινωνικών Επιστημών

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης,

Απευθυνόμαστε σε εσάς για να σας επισημάνουμε σοβαρότατα ζητήματα που ανακύπτουν εν όψει της εξαγγελθείσας διαδικασίας συγχώνευσης φορέων του δημόσιου τομέα και, ειδικότερα, τεσσάρων ερευνητικών κέντρων που εποπτεύονται σήμερα από το Υπουργείο Ανάπτυξης, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται το ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ)»

Απευθυνόμαστε σε εσάς διότι έχετε εκφράσει την πρόθεση να αναλάβετε προσωπικά την παρακολούθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης και την αξιολόγηση της δημόσιας διοίκησης (δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ online της 13-7-2012).

Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στα εξής:

Α. Στη περίπτωση των τεσσάρων ερευνητικών κέντρων (ΕΚΚΕ-ΕΙΕ, ΚΕΤΕΑΘ-ΕΚΕΤΑ) που έχουν συμπεριληφθεί στο κατάλογο των 21 φορέων που πρόκειται να συγχωνευθούν ή να καταργηθούν άμεσα υπάρχει παραβίαση του ειδικού θεσμικού πλαισίου για την έρευνα και η αξιολόγηση της συνεισφοράς τους γίνεται από επιτροπές της κεντρικής διοίκησης. Ειδικότερα:

α. Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) - ερευνητικό κέντρο με μακρά ιστορία - είναι ένα από τα 12 ερευνητικά κέντρα που εποπτεύονται από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και υπάγεται στο ειδικό θεσμικό πλαίσιο για την Έρευνα (Ν. 1514/85 όπως έχει τροποποιηθεί). Το πλαίσιο αυτό κατοχυρώνει την ερευνητική του αποστολή και προβλέπει ειδικές διαδικασίες αξιολόγησης του έργου του, αλλά και μεταβολής της νομικής του φύσης. Είναι δημόσιος φορέας τον οποίο ο νομοθέτης δεν εξομοιώνει με τους λοιπούς φορείς του δημόσιου τομέα. Αντίθετα, προνοεί για την προστασία της ιδιαιτερότητάς του και της αποστολής του που είναι κατεξοχήν επιστημονική. Για το λόγο αυτόν και εξομοιώνει τους ερευνητές με τους ακαδημαϊκούς δασκάλους.

β. Το ΕΚΚΕ, ως εποπτευόμενο από τη ΓΓΕΤ ερευνητικό κέντρο, έχει ενσωματωθεί στο Σχέδιο Αναδιάρθρωσης του Ερευνητικού Ιστού της χώρας το οποίο υπήρξε προϊόν διαβουλεύσεων μεταξύ του αρμόδιου υπουργείου, της ΓΓΕΤ, του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) και των ερευνητικών φορέων. Και ήδη έχει συμμετάσχει στη Α΄ φάση υλοποίησης αυτής της αναδιάρθρωσης, μέσω της ψήφισης του εφαρμοστικού νόμου 4051/2012 (άρθρο 5) που προέβλεπε την συγχώνευση των τεσσάρων Ινστιτούτων του σε ένα.

γ. Εκκρεμούσης της Β΄φάσης αναδιάρθρωσης του ερευνητικού ιστού και χωρίς την απαιτούμενη από το νόμο σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, ανακοινώνεται η συγχώνευση ερευνητικών φορέων - και του ΕΚΚΕ (ΝΠΔΔ) με το ΕΙΕ (ΝΠΙΔ) - στο πλαίσιο της πρώτης φάσης συγχωνεύσεων και καταργήσεων 21 φορέων του δημοσίου τομέα συνολικά και αδιακρίτως.

Κατά αυτόν τον τρόπο τα ερευνητικά κέντρα αποσπώνται από τον ερευνητικό ιστό, αποκόπτονται από τις διαδικασίες που προβλέπει το ειδικό θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και προσαρτώνται σε διαδικασίες συνολικής αναδιάρθρωσης του κράτους ως εάν επρόκειτο για οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία. Συνέπεια αυτής της κατάφωρης παραβίασης του ειδικού αυτού θεσμικού πλαισίου είναι η αξιολόγηση ερευνητικών κέντρων και της επιστημονικής συνεισφοράς τους από αναρμόδιες επιτροπές των υπουργείων.


Β. Και πέραν αυτής της βασικής παραβίασης του θεσμικού πλαισίου για την έρευνα ή ίδια η διαδικασία συγχώνευσης ή κατάργησης που ακολουθείται αποκλίνει από τις επίσημες εξαγγελίες και δηλώνει ότι υπάρχουν ειλημμένες ατεκμηρίωτες αποφάσεις για την τύχη του ερευνητικού μας κέντρου. Ειδικότερα:

α. Στον ημερήσιο Τύπο αναφέρεται ότι «εντολή του πρωθυπουργού προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το υπουργείο Οικονομικών είναι να έχει προηγηθεί όλη η απαραίτητη προετοιμασία πριν ανακοινωθούν οι Οργανισμοί, για να αποφευχθούν φαινόμενα που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενες κυβερνήσεις, που ανακοινώνονταν ονόματα φορέων διαρκώς, χωρίς όμως να εντάσσονται στο πρόγραμμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων» (ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, 22-7-2012). Επίσης, στο ίδιο δημοσίευμα κάτω από το τίτλο ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ αναφέρεται ότι: «όλες οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων θα συνοδεύονται από αναλυτικό επιχειρησιακό πρόγραμμα, που θα προβλέπει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, τις θέσεις όπου θα μετακινηθεί το προσωπικό καθώς και τη διατήρηση της προσφερόμενης υπηρεσίας του καταργούμενου φορέα».

β. Στις 24-7-2012 ανακοινώνεται με Δελτίο Τύπου του ΥΔΜ&ΗΔ περί «συνολικής αναδιάρθρωσης του κράτους» σειρά συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών και φορέων του δημοσίου ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ καθώς και η έναρξη της πρώτης φάσης συγχωνεύσεων και καταργήσεων 21 φορέων στους οποίους περιλαμβάνεται και το ΕΚΚΕ.

γ. Στις 26-7-2012 αποστέλλεται στο ΕΚΚΕ έγγραφο με χαρακτηρισμό «εξαιρετικά επείγον» με υπογραφή του Δ/ντή του Γραφείου Υπουργού του Υπουργείου Ανάπτυξης προς τον Αντιπρόεδρο του ΕΚΚΕ, με Αρ. Πρ. Γραφ.Υπ..: 777 με το οποίο ζητούνται αναλυτικά στοιχεία για τον Φορέα (θεσμικά θέματα, κατάσταση προσωπικού, περιουσία, υποχρεώσεις κλπ), με προθεσμία απάντησης αυστηρά μέχρι 27-7-2012.

Τη στιγμή κατά την οποία προηγείται η εξαγγελία της συγχώνευσης (24-7-2012) από τη συλλογή στοιχείων για τους προτεινόμενους υπό συγχώνευση φορείς - που θα σταλούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης στις 27-7-2012 - , είναι απορίας άξιο τι είδους προετοιμασία έχει γίνει από το αρμόδιο για την έρευνα υπουργείο, τι είδους συνεργασία υπάρχει μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων (Ανάπτυξης, ΥΔΜ&ΗΔ) και, τελικώς, σε ποια στοιχεία βασίζεται το αναλυτικό επιχειρησιακό πρόγραμμα που έχει εξαγγελθεί ότι θα προϋπάρχει σε κάθε απόφαση συγχώνευσης.

Κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης,

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρόκειται απλώς περί λαθών που συνοδεύουν διαδικασίες δρομολογούμενες υπό την πίεση των δύσκολων συγκυριών, λάθη που θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε. Εδώ πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του ειδικού θεσμικού πλαισίου για την έρευνα αλλά και για παραβίαση των ίδιων των διαδικασιών που επίσημα εξαγγέλλονται από κυβερνητικά χείλη.

Επειδή έχετε εκφράσει την πρόθεση να αναλάβετε προσωπικά την παρακολούθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης και την αξιολόγηση της δημόσιας διοίκησης, ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας ώστε να γίνουν σεβαστοί οι νόμοι για την έρευνα, να αρθεί η διάχυτη επιφυλακτικότητα των πολιτών απέναντι στους θεσμούς και να αποφευχθεί η λήψη αποφάσεων που θα έχουν ανυπολόγιστες και μη αναστρέψιμες συνέπειες για το χώρο της έρευνας και την ελληνική κοινωνία ευρύτερα. Ευελπιστούμε ότι θα χρησιμοποιήσετε το κύρος σας και θα ασκήσετε την επιρροή σας ώστε να μπορέσει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών με την επιστημονική του αξιοπιστία να συνεισφέρει ουσιαστικά στην έξοδο της χώρας από την κρίση και στην ανάπτυξη.

To ΔΣ του Συλλόγου Προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών

Η Πρόεδρος                      O Γενικός Γραμματέας


Αικατερίνη Σάββα              Γιώργος Κανδύλης


www.slidescenter.com