Τα νέα του ΕΚΚΕ
 • Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων
  Ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων (European Pillar of Social Rights), που βρίσκεται σε ισχύ από τον Νοέμβριο του 2017, έχει σκοπό να εξασφαλίσει στους πολίτες νέα και αποτελεσματικά δικαιώματα, με βάση 20 κύριες αρχές διαρθρωμένες σε τρεις κατηγορίες: 1.Ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στην αγορά εργασίας, 2. Δίκαιοι όροι εργασίας, 3. Κοινωνική προστασία και ένταξη

 • Ξεκινά ο 3ος κύκλος του ανοιχτού σεμιναρίου «Διαδρομές των Κοινωνικών Επιστημών στην Ελλάδα: Μνήμη και Ιστορία», με θέμα: Οι κοινωνικές επιστήμες στα χρόνια της μεταπολίτευσης: Οι νέοι ορίζοντες και το ΕΚΚΕ (1974-1996).
  Το σεμινάριο θα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη μεταξύ 6μμ-9μμ, στο ΕΚΚΕ Κρατίνου 9 & Αθηνάς στον 8ο όροφο . Εναρξη την Τετάρτη 6/3/2019 και λήξη την Τετάρτη 12/6/2019.

 • Έκθεση του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών (ΙΚΕ) "Πεπραγμένα 2017"
  Πραγμτοποιήθηκε η έκθεση πεπραγμένων του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών (ΙΚΕ) για το έτος 2017

 • Ο δεύτερος κύκλος του Σεμιναρίου ΕΚΚΕ: ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ με θέμα : Κοινωνικές Επιστήμες και στρατιωτική δικτατορία.
  Η τελευταία συνεδρία του Σεμιναρίου με θέμα «Κοινωνικές Επιστήμες και Στρατιωτική Δικτατορία» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 6 Ιουνίου και ώρα 18.00, στον 8ο όροφο του ΕΚΚΕ. Στο θέμα «Έρευνα και Δικτατορία» συνομιλούν μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας: Λεωνίδας Καλλιβρετάκης ( ΒΙΕ/ΕΙΕ), Μωυσής Κουρουζίδης (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών), Παναγιώτης Νούτσος (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Χριστίνα Οικονομοπούλου (Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur), Ιωάννα Παπαθανασίου (ΚΚΕΑ/ΕΚΚΕ), Μιράντα Τερζοπούλου (Ακαδημία Αθηνών), Ευγένιος Χατζούδης (Δημόκριτος), Γιώργος Χρόνης (ΕΛΚΕΘΕ).

 • Έκθεση του Ινστιτούτου κοινωνικών Έρευνών "Πεπραγμένα 2015-2016"
  Πραγματοποιήθηκε η έκθεση πεπραγμένων του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών 2015-2016

 • Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Στρατηγικές καταπολέμησης της αστεγίας και κοινωνικής στέγασης σε περιόδους ύφεσης»,
  Την Τετάρτη, 24.2.2016 διεξήχθη η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Στρατηγικές καταπολέμησης της αστεγίας και κοινωνικής στέγασης σε περιόδους ύφεσης», που διοργανώθηκε από το ΤΕΙ Αθήνας και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

 • Χαιρετισμός Προέδρου


  Σε περίοδο βαθειάς κρίσης είναι πρόδηλο πως η κοινωνική έρευνα οφείλει να συμβάλει στην κατανόηση των αιτιών και των συνεπειών των κοινωνικών προβλημάτων που παρουσιάζονται, ταυτόχρονα δε να επικουρεί στην αντιμετώπιση και την επίλυσή τους.

 • Ιστότοπος PIAAC

  Ο ιστότοπος του προγράμματος για τη Διεθνή Αποτίμηση των Ικανοτήτων των Ενηλίκων (PIAAC) είναι πλέον διαθέσιμος.

 • Έργο 2.1.α/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

  Ολοκλήρωση Έργου 2.1.α/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

 • Έργο 2.1.β/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

  Ολοκλήρωση Έργου 2.1.β/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

 • Έργο 4.1.α/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

  Ολοκλήρωση Έργου 4.1.α/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ. 

 • Έκδοση τόμου.

  Έκδοση τόμου: "Νέα φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός: Πολιτικές καταπολέμησης και καθιέρωση ενός ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος"
  Επιμέλεια: Διονύσης Μπαλούρδος και Μαρία Πετράκη
  Βουλή των Ελλήνων, Πρακτικά Ειδικής Συνεδρίας της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, 2012

 • Το Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας 2012

  Το  Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) σας ενημερώνει ότι εκδόθηκε το  «Το Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας 2012»

 • Tεύχος 136 της ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ


  Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του ΕΚΚΕ το ειδικό τεύχος 136 της ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ: Special issue. Contemporary social inequalitiesΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ 28.7.2012
TEXT

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (EKKE)

Κρατίνου 9 και Αθηνάς, Αθήνα, Τ.Κ. 10552 , Τηλ. Κέντρο: 210 7491707, 210 7491651

Αθήνα, 28.7.2012

Προς
- κ. Μανιτάκη Αντώνη, Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
- κ. Χατζηδάκη Κωνσταντίνο, Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
- κ. Αρβανιτόπουλο Κωνσταντίνο, Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
- κ. Βολουδάκη Μανούσο, Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
- κ. Παπαθεοδώρου Θεόδωρο, Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
- κ. Μάγκλαρη Βασίλη, Γενικό Γραμματέα Έρευνας & Τεχνολογίας Κοιν.
- κ. Κριμιζή Σταμάτη, Πρόεδρο Εθνικού Συμβουλίου ‘Έρευνας Και Τεχνολογίας
- κα Μεσθανέως Βασιλική, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εποπτείας Ερευνητικών Φορέων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας
- Σύνοδος των Πρόεδρων των Ερευνητικών Κέντρων
- κα Στουμπούδη Μαρία, Πρόεδρο ΔΣ της ΕΕΕ
- κ. Σαρρή Νικόλαο, Πρόεδρο ΓΣ ΠΟΕΕΚ-Ι
- Κ.Ο. ΝΔ
- Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ
- Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ
- Κ.Ο. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
- Κ.Ο. ΔΗΜΑΡ
- Κ.Ο. ΚΚΕ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνηση της 24/07/2012, με το οποίο ανακοινώνονται οι πρώτοι φορείς που οδεύουν προς κατάργηση ή συγχώνευση, συγκαταλέγονται τέσσερα Ερευνητικά Κέντρα που εποπτεύονται από τη ΓΓΕΤ, μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

Απευθυνόμαστε σε εσάς ως αρμόδιο Υπουργό και εφιστούμε την προσοχή σας στα εξής:
α) Βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 342/86 όπως έχει τροποποιηθεί με το ΠΔ 392/96 το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών είναι ερευνητικό Κέντρο με επιστημονικούς στόχους και σαφή επιστημονική αποστολή την οποία ρυθμίζει το ειδικό θεσμικό πλαίσιο για την Έρευνα. Σε αυτό προβλέπονται διαδικασίες κατάργησης ή συγχώνευσης Ερευνητικών Φορέων, καθώς και διαδικασίες αξιολόγησης του έργου τους. Επομένως, είναι παντελώς ακατανόητο και απολύτως ανορθολογικό να αποσπώνται ερευνητικά κέντρα από τον Ερευνητικό Ιστό, τον ενιαίο χώρο Έρευνας και Παιδείας και το ειδικό θεσμικό πλαίσιο που τα διέπει και να υπάγονται σε ένα κατάλογο φορέων που δεν έχουν ερευνητική αποστολή? δηλαδή να αντιμετωπίζονται ως διοικητικές μονάδες το μέλλον των οποίων κρίνεται από αναρμόδιες επιτροπές.

β) Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της αναδιάρθρωσης του ερευνητικού ιστού το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών έχει ήδη υποστεί συγχώνευση των τριών Ινστιτούτων του σε ένα για λόγους οικονομικού εξορθολογισμού, αν και ήταν γνωστό ότι η διαδικασία αυτή δε συνεπάγεται κανένα οικονομικό όφελος. Ενώ, λοιπόν, εκκρεμεί η Β΄ φάση αναδιάρθρωσης του ερευνητικού Ιστού, που συναρτάται με την εκπόνηση και θέσπιση νέου νόμου για την Έρευνα και την κατάρτιση Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου για την Έρευνα και την Τεχνολογία, εξαγγέλλεται η συγχώνευση του ΕΚΚΕ με το ΕΙΕ, όχι στο πλαίσιο της Β΄ φάσης αναδιάρθρωσης του ερευνητικού ιστού, αλλά στο πλαίσιο «της συνολικής αναδιάρθρωσης του κράτους». Κατά συνέπεια, είναι ακατανόητο για την ερευνητική κοινότητα γιατί το μοναδικό Κέντρο κοινωνικής έρευνας της χώρας δέχεται δεύτερο σοβαρό πλήγμα σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς επιχειρήματα που να τεκμηριώνουν τη λειτουργικότητα και σκοπιμότητα του εγχειρήματος.

γ) Η κοινωνική έρευνα, όπως είναι γνωστό, δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς κρατική χρηματοδότηση, εφόσον η γνώση που παράγει δεν είναι ρευστοποιήσιμη με όρους στενά οικονομικούς. Αντίθετα, παράγει γνώση που συνεισφέρει στην κοινωνική αυτογνωσία και μπορεί να αξιοποιείται από την πολιτεία για τη χάραξη δημόσιων πολιτικών. Σε μια εποχή που τα κοινωνικά προβλήματα οξύνονται και που η ελληνική κοινωνία μαστίζεται από φτώχεια, ανεργία και κοινωνικό αποκλεισμό, η γνώση για την κοινωνία είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητη. Κατά συνέπεια, η μέσω συγχώνευσης κατάργηση του μοναδικού δημόσιου Κέντρου Κοινωνικής Έρευνας - που θα σημάνει κατ' ουσίαν την απόσυρση του Κράτους από την υποχρέωση χρηματοδότησης της κοινωνικής έρευνας - την απειλεί με αφανισμό και, κατ' επέκταση, αποτελεί μια τεράστια οπισθοδρόμηση.

Κατόπιν όλων αυτών, απευθυνόμαστε σε εσάς για να σας ρωτήσουμε:
α) Θα συναινέσετε, ως εκ της αρμοδιότητάς σας, στη μη εφαρμογή των ειδικών διατάξεων του θεσμικού πλαισίου για την έρευνα και στην εξάρτηση της μελλοντικής πορείας ορισμένων ερευνητικών κέντρων από διαδικασίες γενικότερων διοικητικών μεταρρυθμίσεων ξένων προς το χώρο της έρευνας;
β) Θα συναινέσετε στην, μέσω συγχώνευσης, κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, του μοναδικού κέντρου κοινωνικής έρευνας της χώρας του οποίου βασικά στοιχεία της ταυτότητάς είναι η μακρά ιστορία, η σημαντική συνεισφορά στην κοινωνική έρευνα, η διεθνής φήμη και η αδιαμφισβήτητη αξιοπιστία;
γ) Αυτή την κρίσιμη εποχή θα συναινέσετε στο να στερηθεί η ελληνική κοινωνία έναν καταξιωμένο ερευνητικό θεσμό που μελετά αδιαλείπτως και με επιστημονικό κύρος τα κοινωνικά ζητήματα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην κοινωνική αυτογνωσία αλλά και στη διεθνή παρουσία της χώρας;

Ελπίζουμε ότι δε θα αναλάβετε με την υπογραφή σας αυτή τη βαριά ευθύνη για την, μέσω συγχώνευσης, κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών και ότι θα συμβάλετε στην άμεση αναθεώρηση της καταστροφικής αυτής απόφασης, όσο είναι ακόμη καιρός.

To ΔΣ του Συλλόγου Προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών

Η Πρόεδρος                             O Γενικός Γραμματέας


Αικατερίνη Σάββα                     Γιώργος Κανδύλης


www.slidescenter.com