Τα νέα του ΕΚΚΕ
 • Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων
  Ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων (European Pillar of Social Rights), που βρίσκεται σε ισχύ από τον Νοέμβριο του 2017, έχει σκοπό να εξασφαλίσει στους πολίτες νέα και αποτελεσματικά δικαιώματα, με βάση 20 κύριες αρχές διαρθρωμένες σε τρεις κατηγορίες: 1.Ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στην αγορά εργασίας, 2. Δίκαιοι όροι εργασίας, 3. Κοινωνική προστασία και ένταξη

 • Ξεκινά ο 3ος κύκλος του ανοιχτού σεμιναρίου «Διαδρομές των Κοινωνικών Επιστημών στην Ελλάδα: Μνήμη και Ιστορία», με θέμα: Οι κοινωνικές επιστήμες στα χρόνια της μεταπολίτευσης: Οι νέοι ορίζοντες και το ΕΚΚΕ (1974-1996).
  Το σεμινάριο θα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη μεταξύ 6μμ-9μμ, στο ΕΚΚΕ Κρατίνου 9 & Αθηνάς στον 8ο όροφο . Εναρξη την Τετάρτη 6/3/2019 και λήξη την Τετάρτη 12/6/2019.

 • Έκθεση του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών (ΙΚΕ) "Πεπραγμένα 2017"
  Πραγμτοποιήθηκε η έκθεση πεπραγμένων του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών (ΙΚΕ) για το έτος 2017

 • Ο δεύτερος κύκλος του Σεμιναρίου ΕΚΚΕ: ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ με θέμα : Κοινωνικές Επιστήμες και στρατιωτική δικτατορία.
  Η τελευταία συνεδρία του Σεμιναρίου με θέμα «Κοινωνικές Επιστήμες και Στρατιωτική Δικτατορία» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 6 Ιουνίου και ώρα 18.00, στον 8ο όροφο του ΕΚΚΕ. Στο θέμα «Έρευνα και Δικτατορία» συνομιλούν μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας: Λεωνίδας Καλλιβρετάκης ( ΒΙΕ/ΕΙΕ), Μωυσής Κουρουζίδης (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών), Παναγιώτης Νούτσος (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Χριστίνα Οικονομοπούλου (Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur), Ιωάννα Παπαθανασίου (ΚΚΕΑ/ΕΚΚΕ), Μιράντα Τερζοπούλου (Ακαδημία Αθηνών), Ευγένιος Χατζούδης (Δημόκριτος), Γιώργος Χρόνης (ΕΛΚΕΘΕ).

 • Έκθεση του Ινστιτούτου κοινωνικών Έρευνών "Πεπραγμένα 2015-2016"
  Πραγματοποιήθηκε η έκθεση πεπραγμένων του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών 2015-2016

 • Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Στρατηγικές καταπολέμησης της αστεγίας και κοινωνικής στέγασης σε περιόδους ύφεσης»,
  Την Τετάρτη, 24.2.2016 διεξήχθη η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Στρατηγικές καταπολέμησης της αστεγίας και κοινωνικής στέγασης σε περιόδους ύφεσης», που διοργανώθηκε από το ΤΕΙ Αθήνας και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

 • Χαιρετισμός Προέδρου


  Σε περίοδο βαθειάς κρίσης είναι πρόδηλο πως η κοινωνική έρευνα οφείλει να συμβάλει στην κατανόηση των αιτιών και των συνεπειών των κοινωνικών προβλημάτων που παρουσιάζονται, ταυτόχρονα δε να επικουρεί στην αντιμετώπιση και την επίλυσή τους.

 • Ιστότοπος PIAAC

  Ο ιστότοπος του προγράμματος για τη Διεθνή Αποτίμηση των Ικανοτήτων των Ενηλίκων (PIAAC) είναι πλέον διαθέσιμος.

 • Έργο 2.1.α/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

  Ολοκλήρωση Έργου 2.1.α/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

 • Έργο 2.1.β/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

  Ολοκλήρωση Έργου 2.1.β/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

 • Έργο 4.1.α/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

  Ολοκλήρωση Έργου 4.1.α/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ. 

 • Έκδοση τόμου.

  Έκδοση τόμου: "Νέα φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός: Πολιτικές καταπολέμησης και καθιέρωση ενός ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος"
  Επιμέλεια: Διονύσης Μπαλούρδος και Μαρία Πετράκη
  Βουλή των Ελλήνων, Πρακτικά Ειδικής Συνεδρίας της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, 2012

 • Το Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας 2012

  Το  Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) σας ενημερώνει ότι εκδόθηκε το  «Το Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας 2012»

 • Tεύχος 136 της ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ


  Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του ΕΚΚΕ το ειδικό τεύχος 136 της ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ: Special issue. Contemporary social inequalitiesΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2607-12
TEXT

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (EKKE)

Κρατίνου 9 και Αθηνάς, Αθήνα, Τ.Κ. 10552, Τηλ. Κέντρο: 210 7491707, 210 7491651


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στις 24/ 7/ 2012 ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η λίστα των 21 φορέων που κατά προτεραιότητα καταργούνται ή συγχωνεύονται άμεσα. Μεταξύ των φορέων αυτών συγκαταλέγεται το ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (ΕΚΚΕ) το οποίο φέρεται ως φορέας υπό συγχώνευση και μάλιστα ήδη από την «πρώτη πιλοτική φάση του εγχειρήματος».
Σήμερα που τα κοινωνικά προβλήματα διογκώνονται και η ελληνική κοινωνία μαστίζεται από τη φτώχεια, την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό, η τριμερής κυβέρνηση αποφάσισε να αφανίσει το ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (ΕΚΚΕ), που επί 60 χρόνια εκφράζει τη φωνή της κοινωνίας.

Με αυτήν την επιλογή η τριμερής κυβέρνηση χωρίς δημοσιονομικό όφελος και σπαταλώντας το τεράστιο επιστημονικό κεφάλαιο του εξειδικευμένου Κέντρου για την κοινωνική έρευνα κάνει επίδειξη δύναμης καταργώντας στην ουσία ένα μικρό μεν σε μέγεθος φορέα με σημαντικό όμως επιστημονικό ερευνητικό έργο και διεθνή αναγνώριση. Θέτει σε καθεστώς αβεβαιότητας αυτούς που μελετούν την κοινωνία όπως θέτει με τις επιλογές της σε αβεβαιότητα όλους τους πολίτες της χώρας.

Κατά παράβαση και σε πλήρη αντίθεση με τους κανόνες του ειδικού θεσμικού πλαισίου που διέπει τον ερευνητικό ιστό, αποσπάται το ΕΚΚΕ, το μοναδικό ερευνητικό κέντρο για την κοινωνική έρευνα στη χώρα, και εντάσσεται στη λίστα των φορέων του δημοσίου που κλείνουν ή συγχωνεύονται.
Έχοντας αξιολογήσεις από διεθνείς επιστημονικές επιτροπές εμπειρογνωμόνων που έχουν διενεργηθεί με βάση το ειδικό θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα, αδυνατούμε να κατανοήσουμε την αξιολόγηση του φορέα μας από διοικητικούς υπαλλήλους καθώς και τη σχέση της αξιολόγησης αυτής με την ακαδημαϊκού τύπου ερευνητική επιστημονική δραστηριότητα. Με τον τρόπο αυτό και κατά παράβαση των νόμιμων διαδικασιών η επιστήμη φαίνεται πως ποδηγετείται από γραφειοκρατικούς μηχανισμούς της δημόσιας διοίκησης που υπηρετούν άλλες ανάγκες από αυτές που υπηρετούν τα ερευνητικά κέντρα της χώρας.

Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για την πολεμική που δέχεται και πάλι σήμερα το Κέντρο και την έντονη ανησυχία μας για τη διαβλεπόμενη σταδιακή εξαφάνιση της κοινωνικής έρευνας στη χώρα, όταν η τριμερής κυβέρνηση στο όνομα των όποιων σκοπιμοτήτων αποφασίζει να αφανίσει το μοναδικό ερευνητικό φορέα που διαθέτει την παράδοση, την τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο προσωπικό για να αφουγκράζεται την κοινωνία και ειδικά στην παρούσα συγκυρία.
Κατόπιν τούτων καταγγέλλουμε τους αρμόδιους Υπουργούς (ΔΜ & ΗΔ και Ανάπτυξης) για την αβάστακτη ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα σοβαρά ζητήματα της κοινωνίας και της πολιτείας.


www.slidescenter.com