Τα νέα του ΕΚΚΕ
 • Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων
  Ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων (European Pillar of Social Rights), που βρίσκεται σε ισχύ από τον Νοέμβριο του 2017, έχει σκοπό να εξασφαλίσει στους πολίτες νέα και αποτελεσματικά δικαιώματα, με βάση 20 κύριες αρχές διαρθρωμένες σε τρεις κατηγορίες: 1.Ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στην αγορά εργασίας, 2. Δίκαιοι όροι εργασίας, 3. Κοινωνική προστασία και ένταξη

 • Ξεκινά ο 3ος κύκλος του ανοιχτού σεμιναρίου «Διαδρομές των Κοινωνικών Επιστημών στην Ελλάδα: Μνήμη και Ιστορία», με θέμα: Οι κοινωνικές επιστήμες στα χρόνια της μεταπολίτευσης: Οι νέοι ορίζοντες και το ΕΚΚΕ (1974-1996).
  Το σεμινάριο θα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη μεταξύ 6μμ-9μμ, στο ΕΚΚΕ Κρατίνου 9 & Αθηνάς στον 8ο όροφο . Εναρξη την Τετάρτη 6/3/2019 και λήξη την Τετάρτη 12/6/2019.

 • Έκθεση του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών (ΙΚΕ) "Πεπραγμένα 2017"
  Πραγμτοποιήθηκε η έκθεση πεπραγμένων του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών (ΙΚΕ) για το έτος 2017

 • Ο δεύτερος κύκλος του Σεμιναρίου ΕΚΚΕ: ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ με θέμα : Κοινωνικές Επιστήμες και στρατιωτική δικτατορία.
  Η τελευταία συνεδρία του Σεμιναρίου με θέμα «Κοινωνικές Επιστήμες και Στρατιωτική Δικτατορία» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 6 Ιουνίου και ώρα 18.00, στον 8ο όροφο του ΕΚΚΕ. Στο θέμα «Έρευνα και Δικτατορία» συνομιλούν μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας: Λεωνίδας Καλλιβρετάκης ( ΒΙΕ/ΕΙΕ), Μωυσής Κουρουζίδης (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών), Παναγιώτης Νούτσος (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Χριστίνα Οικονομοπούλου (Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur), Ιωάννα Παπαθανασίου (ΚΚΕΑ/ΕΚΚΕ), Μιράντα Τερζοπούλου (Ακαδημία Αθηνών), Ευγένιος Χατζούδης (Δημόκριτος), Γιώργος Χρόνης (ΕΛΚΕΘΕ).

 • Έκθεση του Ινστιτούτου κοινωνικών Έρευνών "Πεπραγμένα 2015-2016"
  Πραγματοποιήθηκε η έκθεση πεπραγμένων του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών 2015-2016

 • Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Στρατηγικές καταπολέμησης της αστεγίας και κοινωνικής στέγασης σε περιόδους ύφεσης»,
  Την Τετάρτη, 24.2.2016 διεξήχθη η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Στρατηγικές καταπολέμησης της αστεγίας και κοινωνικής στέγασης σε περιόδους ύφεσης», που διοργανώθηκε από το ΤΕΙ Αθήνας και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

 • Χαιρετισμός Προέδρου


  Σε περίοδο βαθειάς κρίσης είναι πρόδηλο πως η κοινωνική έρευνα οφείλει να συμβάλει στην κατανόηση των αιτιών και των συνεπειών των κοινωνικών προβλημάτων που παρουσιάζονται, ταυτόχρονα δε να επικουρεί στην αντιμετώπιση και την επίλυσή τους.

 • Ιστότοπος PIAAC

  Ο ιστότοπος του προγράμματος για τη Διεθνή Αποτίμηση των Ικανοτήτων των Ενηλίκων (PIAAC) είναι πλέον διαθέσιμος.

 • Έργο 2.1.α/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

  Ολοκλήρωση Έργου 2.1.α/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

 • Έργο 2.1.β/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

  Ολοκλήρωση Έργου 2.1.β/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

 • Έργο 4.1.α/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

  Ολοκλήρωση Έργου 4.1.α/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ. 

 • Έκδοση τόμου.

  Έκδοση τόμου: "Νέα φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός: Πολιτικές καταπολέμησης και καθιέρωση ενός ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος"
  Επιμέλεια: Διονύσης Μπαλούρδος και Μαρία Πετράκη
  Βουλή των Ελλήνων, Πρακτικά Ειδικής Συνεδρίας της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, 2012

 • Το Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας 2012

  Το  Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) σας ενημερώνει ότι εκδόθηκε το  «Το Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας 2012»

 • Tεύχος 136 της ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ


  Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του ΕΚΚΕ το ειδικό τεύχος 136 της ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ: Special issue. Contemporary social inequalitiesΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24-07-12
TEXT

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (EKKE)

Κρατίνου 9 και Αθηνάς, Αθήνα, Τ.Κ. 10552 , Τηλ. Κέντρο: 210 7491707, 210 7491651

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, Αθήνα, 24/7/2012

Στον Κυριακάτικο Τύπο στις 22/7/2012 δημοσιεύθηκε λίστα των δημόσιων οργανισμών οι οποίοι πρόκειται να συγχωνευθούν ή να καταργηθούν άμεσα. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνεται το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών τα οποία φέρεται να συγκροτήσουν, μετά της συγχώνευσή τους, ένα νέο ερευνητικό κέντρο στο τομέα των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Η υπαγωγή των δύο ερευνητικών κέντρων στη λίστα αυτή αποτελεί ακόμη ένα δείγμα της προχειρότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης γύρω από τόσο καίρια ζητήματα όπως η αναδιάρθρωση του ερευνητικού ιστού. Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά, η κυβέρνηση πολιτεύεται αποσπασματικά και διά της φημολογίας. Η στάση αυτή όμως επιβαρύνει έναν χώρο, αυτόν της έρευνας, ο οποίος έχει ήδη υποστεί τις συνέπειες των ασυνεχειών και των αστοχιών της κυβερνητικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων. Προς επίρρωση αυτού, τον Φεβρουάριο του 2012 η τότε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προώθησε τη συγχώνευση ερευνητικών ινστιτούτων, αποκόπτοντας το θέμα αυτό από το ευρύτερο ζήτημα της μεταρρύθμισης του ερευνητικού ιστού και παρά τις αντιδράσεις της ερευνητικής κοινότητας. Η καινούργια κυβέρνηση, σε μια κραυγαλέα ένδειξη πολιτικής ασυνέχειας, μετέφερε τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ τα ίδια κόμματα που την απαρτίζουν είχαν ψηφίσει το προηγούμενο διάστημα στο ελληνικό κοινοβούλιο τον Ενιαίο Χώρο Έρευνας και Εκπαίδευσης.

Ειδικά, το ΕΚΚΕ βρίσκεται για ακόμη μία φορά στο στόχαστρο των συγχωνεύσεων. Ωστόσο, ως το μοναδικό κέντρο κοινωνικής έρευνας στην Ελλάδα, το ΕΚΚΕ δεν παρουσιάζει αλληλοεπικαλύψεις με άλλα ερευνητικά κέντρα και οποιαδήποτε συγχώνευσή του με άλλο κέντρο δεν θα οδηγήσει σε κάποιου τύπου «εξορθολογισμό» αλλά απλώς στη συρρίκνωση της κοινωνικής έρευνας στην Ελλάδα. Ο Σύλλογός μας έχει επανειλημμένα διατυπώσει την άποψη ότι οικονομίες κλίμακας θα μπορούσαν να επιτευχθούν με τη δημιουργία ενός μεγάλου δημόσιου ερευνητικού οργανισμού όπου θα υπάγονταν, διατηρώντας τη σχετική αυτοτέλεια και την επωνυμία τους, τα Ερευνητικά Κέντρα Δημοσίου Δικαίου. Ωστόσο, η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης φαίνεται να επιμένει στο «μαγείρεμα» επιμέρους συγχωνεύσεων, διασπάσεων και καταργήσεων κέντρων, το οποίο εγείρει τις υποψίες για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, ενώ, ταυτόχρονα, εγείρει σοβαρά νομικά ζητήματα (συνένωσης φορέων με διαφορετικό νομικό καθεστώς).

Ζητάμε:

1. Την αντιμετώπιση του θέματος της αναδιάταξης των Ερευνητικών Κέντρων στο ευρύτερο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του ερευνητικού ιστού, με την ταυτόχρονη τήρηση των προβλεπόμενων από το νόμο διαδικασιών.
2. Να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε παρεμβάσεις στον ερευνητικό ιστό χωρίς να λάβει υπόψη τις θέσεις των διοικήσεων και των εργαζομένων στα ερευνητικά κέντρα.
3. Να προστατευθεί ο δημόσιος χαρακτήρας και η αυτοτέλεια της κοινωνικής έρευνας στην Ελλάδα.


Για το ΔΣ του Συλλόγου Προσωπικού Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ)

Η Πρόεδρος                                    O Γενικός Γραμματέας

 

Αικατερίνη Σάββα                             Γιώργος Κανδύλης

 


www.slidescenter.com